Vyhledávat v databázi titulů je možné dle ISBN, ISSN, EAN, č. ČNB, OCLC či vlastního identifikátoru. Vyhledávat lze i v databázi autorů dle id autority či jména.
Projekt ObalkyKnih.cz sdružuje různé zdroje informací o knížkách do jedné, snadno použitelné webové služby. Naše databáze v tuto chvíli obsahuje 3150518 obálek a 950589 obsahů českých a zahraničních publikací. Naše API využívá většina knihoven v ČR.
Autor: Miroslava Kuntzmannová
Rok: 2012
ISBN: 9788090442023
OKCZID: 129069085
Půjčte si tento titul v knihovně přes portál Knihovny.cz
Citace (dle ČSN ISO 690):
KUNTZMANNOVÁ, Miroslava. S trochou nostalgie, aneb, Jak se vařilo a jedlo za císaře pána. 1. české vyd. [Plzeň]: Miroslava Kuntzmannová, 2012. 207 s.
Hodnocení:
5.0 / 5
(4 hlasů)
Tato kuchařská kniha zachycuje a popisuje receptury kuchyní zemí bývalého c. a k. Rakousko-Uherska. V dnešní hektické době může být takovéto zastavení a ohlédnutí do minula jen příjemné. Kniha je rozdělena do 7 částí – kuchyně česká, rakouská, maďarská, slovenská, balkánská, židovská a polská. Každá část je uvedena textem, obsahujícím informace o specifikách a zvycích jednotlivých kuchyní. Leckde jsou popsány i historky, které se skutečně udály a váží se k této knize. Podklady pro tvorbu receptů autorka získávala z velmi starých receptur, které sbírá od svého mládí, ale též z rodinných záznamů. Rovněž se vydala do některých zemí bývalého Rakousko-Uherska, v nichž navštěvovala restaurace, kde připravují národní pokrmy, ale také rodiny, jejichž rodinné receptury si zapisovala a následně je zkoušela. Snažila se je přizpůsobit dnešní době, ale někde najdete i originální přepis. Kniha je doplněna fotografiemi, které zachycují nejen připravované jídlo, ale také dobové rekvizity. Ty tvoří většinou pozadí snímku a nepřekáží tomu hlavnímu – upravenému jídlu. Plní svou funkci, dotvářejí atmosféru a náladu své doby. Slouží tiše a skromně, vědí, že už nehrají hlavní roli, že jsou jen statisty dávných dob. Ale statisty velmi milými. Těch krásných starých předmětů je v této knize hodně. Snad vás pohled na ně potěší a možná, kdo ví, i přinutí k zastavení a zpomalení životního tempa v této hektické době. Historické předměty si i dnes naši pozornost zaslouží.