Vyhledávat v databázi titulů je možné dle ISBN, ISSN, EAN, č. ČNB, OCLC či vlastního identifikátoru. Vyhledávat lze i v databázi autorů dle id autority či jména.
Projekt ObalkyKnih.cz sdružuje různé zdroje informací o knížkách do jedné, snadno použitelné webové služby. Naše databáze v tuto chvíli obsahuje 3149369 obálek a 950526 obsahů českých a zahraničních publikací. Naše API využívá většina knihoven v ČR.
Autor: Jaroslav Bezděk
Rok: 2014
ISBN: 9788086659428
NKP-CNB: boa001-mzk01001376487
OKCZID: 113281455
Citace (dle ČSN ISO 690):
BEZDĚK, Jaroslav. Výroba uzenin, specialit a konserv. Vyd. 4., upr. Tábor: OSSIS, 2014, 159 s. ISBN 978-80-86659-42-8.
Hodnocení:
5.0 / 5
(2 hlasů)
Autor knihy, pan Jaroslav Bezděk (1903 až 1985), po vyučení se řezníkem odešel „na zkušenou“ do Berlína. V Kolíně nad Rýnem vystudoval odbornou potravinářskou školu. Po návratu do Prahy pracoval u firmy Zemka v Karlíně a jako dílovedoucí speciálky u firmy Beránek na Vinohradech. Své dlouholeté zkušenosti s uzenářskou výrobou vložil do knihy „Výroba uzenin, specialit a konserv“, kterou dvakrát vydal nákladem vlastním. První vydání vyšlo již před válkou, druhé - rozšířené - krátce po ní v roce 1945. Se souhlasem autorových synů došlo k novému vydání knihy, která přes svůj věk nepochybně osloví i současné producenty masných výrobků, profesionální i amatérské uzenáře a milovníky výrobků z masa. Osloví je nejen jako důkaz vyspělosti české předválečné masné výroby, ale též jako zdroj inspirace a poučení, z jakých kořenů vzešla stávající uzenářská výroba. S knihou se vrátí do dob, kdy se masné výrobky ještě vyráběly z masa a kdy jedinými používanými přísadami byly voda, sůl, sanytr, koření, žemle a strouhanka. Kniha je, díky autorově stylistice, velmi příjemnou četbou. Publikace je členěna na jednotlivé skupiny masných výrobků, používané i v současné technologické praxi: - upravovaná masa (19 receptur) - vařené zboží obyčejné (14) - uzené zboží (salámy) (11) - uzené zboží (drobné) (9) - trvanlivé salámy (10) - nářezové a ozdobné salámy (31) - játrové zboží (17) - různé speciality i běžné výrobky (12) - huspeniny a aspiky (6) - masové konservy (33) - saláty (8) Kromě receptur obsahuje Bezděkova kniha i množství rad, postupů a návodů pro (tehdejší) uzenářskou výrobu.