Vyhledávat v databázi titulů je možné dle ISBN, ISSN, EAN, č. ČNB, OCLC či vlastního identifikátoru. Vyhledávat lze i v databázi autorů dle id autority či jména.

Projekt ObalkyKnih.cz sdružuje různé zdroje informací o knížkách do jedné, snadno použitelné webové služby. Naše databáze v tuto chvíli obsahuje 2891754 obálek a 873249 obsahů českých a zahraničních publikací. Naše API využívá většina knihoven v ČR.

Registrovat »    Zapomenuté heslo?

Z receptáře našich předků : lidová strava čtyř regionů



ISBN: 9788086894546
OKCZID: 128423079

Citace (dle ČSN ISO 690):
KATOVSKÁ, Jitka a KATOVSKÁ, Jitka., ed. Z receptáře našich předků: lidová strava čtyř regionů : Jižní Čechy, Jižní Morava, Vysočina, Dolní Rakousko = Aus den Rezeptbüchern unserer Vorfahren : traditionelle Küche in vier Regionen : Südböhmen, Südmähren, Vysočina, Niederösterreich. Překlad Marie MALIŇÁKOVÁ. Vydání první. Třebíč: Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, 2020. 135 stran.


Anotace

 

"Dvojjazyčná publikace Z receptáře našich předků / Aus den Rezeptbüchern unserer Vorfahren je jedním z výstupů dvouleté spolupráce etnografů čtyř regionů – Jižních Čech, Vysočiny, Jižní Moravy a Dolního Rakouska. Jejím cílem je přiblížit stravování našich předků nejen obvyklou výkladovou formou, ale především za pomoci konkrétních receptur a návodů. Čerpá z výsledků terénních výzkumů, ze vzpomínek pamětníků a zachycuje prostou lidovou stravu obyvatel venkova a menších měst na přelomu devatenáctého a první poloviny dvacátého století. Kniha v praktické kroužkové vazbě je rozdělena do šesti tematických oddílů, které odpovídají nejčastěji podávaným pokrmům a užívaným surovinám – polévky a zavářky, recepty ze zeleniny, luštěnin, obilí a hub, bramborové pokrmy, moučné pokrmy, masité pokrmy a omáčky, publikaci pak uzavírá poslední kapitola se svátečními pokrmy, pečivem a nápoji. Tato nově vydaná publikace zahrnuje celkem stovku receptů ze všech koutů česko-moravsko-rakouského příhraničí, které jsou kromě úvodního výkladového textu představeny a doplněny i obrázky zachycujícími některé popisované pokrmy či dobové vybavení kuchyní." In Z receptáře našich předků. Lidová strava čtyř regionů: Jižní Čechy – Jižní Morava – Vysočina – Dolní Rakousko. Kraj Vysočina [online]. [cit. 2021-6-22]. Dostupné z: https://www.kr-vysocina.cz/z-receptare-nasich-predku-lidova-strava-ctyr-regionu-jizni-cechy-jizni-morava-vysocina-dolni-rakousko/d-4104072

Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBU



Přidat komentář a hodnocení

Od: (127.0.0...)