Vyhledávat v databázi titulů je možné dle ISBN, ISSN, EAN, č. ČNB, OCLC či vlastního identifikátoru. Vyhledávat lze i v databázi autorů dle id autority či jména.

Projekt ObalkyKnih.cz sdružuje různé zdroje informací o knížkách do jedné, snadno použitelné webové služby. Naše databáze v tuto chvíli obsahuje 2893647 obálek a 874269 obsahů českých a zahraničních publikací. Naše API využívá většina knihoven v ČR.

Registrovat »    Zapomenuté heslo?

Modravsko včera a dnes



Autor: Zdeněk Šmída
NKP-CNB: cba001-1084877
OKCZID: 128653406


Anotace

 

Rok 2018 byl významný na výročí, která se dotýkají i Šumavy. Před 100 lety vznikla naše republika, před 130 lety byl založen Klub českých turistů a konečně před 170 lety se narodil šumavský spisovatel Karel Klostermann. Tato jubilea a mé zalíbení do kraje okolo Modravy zapříčinilo, že v roce 2018 vznikla série porovnávacích snímků Modravska. Těžištěm obrazových předloh je časový úsek, který je označován jako stará Šumava (od konce 19. století do 30. let 20. století), byť v několika málo případech jsou zde i 50. léta minulého století, kdy ve zdejším kraji působila Pohraniční stráž. Pojďte se vrátit na chvilku do toho pravého kraje lesních samot - doby, kdy vesničky byly skrovné, samoty na Březníku, v Podroklaní a na Javoří Pile fungovaly ku lesnímu hospodaření a turismu... ano… některé partie už nelze věrně zachytit. Prezentováno je celkem 67 porovnávacích snímků. V roce 2019 vznikla dodatečná série porovnávacích snímků Modravska k 30. výročí pádu komunistického režimu. Těžištěm obrazových předloh jsou dva časové úseky, a to 80. a 90. léta minulého století. Jsou tady zachyceny drátěné zátarasy a jejich odstranění, stavební proměna Březnické hájenky a dalších objektů, proměna lesa u státních hranic a další prvky přirozené nebo člověkem dotvořené. Prezentováno je celkem 36 porovnávacích snímků, vždy po 18 kusech z každého časového úseku. V roce 2021 u připomínky 30 let od vzniku Národního parku Šumava byl projekt Modravsko včera a dnes vydán do podoby obrazového knižního média na křídovém papíře (všech 103 snímků).

Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBU



Přidat komentář a hodnocení

Od: (127.0.0...)